Educatie

 

Asigurarea accesului la un învăţământ de calitate, în condiţii moderne, pentru copiii din sectorul 5, a reprezentat, în mod constant, un obiectiv prioritar pentru Marian Vanghelie şi Primăria Sectorului 5. Astfel, începând din 2000, peste 30% din cheltuielie bugetare ale Consiliului Local Sector 5 au fost realizate, an de an, pentru susţinerea acestui domeniu.

 

Îmbunătăţirea mediului educaţional reprezintă principalul instrument de prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, menţinerea copiilor în sistemul de educaţie şi formare profesională iniţială, reducerea abandonului şcolar, crearea mijloacelor materiale pentru susţinerea eficienţei în învăţământul public, şi nu în ultimul rând un factor de stabilitate şi progres pentru comunitatea locală.

Proiectul de reabilitare, modernizare şi extindere a unităţilor de învăţământ din sectorul 5 este unul unic în Bucureşti, constând în:

- reabilitarea integrală a bazei materiale a acestora;

- modernizarea spaţiilor de învăţământ şi extinderea lor;

- dotarea cu echipamente educaţionale moderne;

- reabilitarea bazelor sportive, în mod unitar, atât pentru şcolile de tradiţie din centrul sectorului, cât şi pentru cele de la periferie.

Cea mai importantă realizare a fost construirea de la zero a Liceului Ştefan Odobleja.

Una din cele mai sensibile componente ale învăţământului preuniversitar, grădiniţele, reprezintă de asemenea un domeniu major de intervenţie pentru Primăria Sectorului 5. Grădiniţele din sectorul 5 au fost modernizate, au fost dotate integral cu mobilier pentru sălile de clasă şi birouri, blocurile alimentare şi spaţiile de servire a mesei, călcătoriile şi spălătoriile beneficiază de agregate de tip industrial şi mobilier specific.

În sălile de clasa există sisteme de proiecţie, ecrane mobile şi calculatoare. Au fost amenajate cabinete de informatică şi cabinete fonice pentru susţinerea orelor de limbi străine iar unele dintre grădiniţe dispun de săli de fitness cu aparatura specifică pentru grupele de vârstă 3-6 ani.

S-au amenajat spaţiile verzi, au fost achiziţionate locuri de joacă moderne, au fost refăcute aleile şi împrejmuirile. Aproape jumătate din grădiniţele din sector au fost extinse cu corpuri noi de clădire, mai ales în zona periferică unde spaţiile existente erau insuficiente, iar părinţii care nu găsesc loc la o grădiniţă de stat nu pot susţine financiar accesul copilului la o grădiniţă particulară. În centrul sectorului, în zona Calea Rahovei va fi deschisă anul acesta o grădiniţă care dispune de 250 de locuri.

Începând cu anul şcolar 2002-2003, în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat s-a derulat programul de acordare a produselor lactate şi de panificaţie pentru elevii claselor I-IV. Ulterior, în anul 2003 programul a fost extins, astfel încât au beneficiat de suplimentul de hrană şi preşcolari din grădiniţele de stat cu program normal de 4 ore, iar din 2010 elevilor claselor I-VIII li se distribuie mere, ca măsură de încurajare a consumului de fructe. Aproximativ 19.000 de copii au beneficiat de programul Lapte Corn în 2010, în toate unităţile de învăţământ din sectorul 5.


Toate aceste investiţii au fost realizate pentru că fiecare familie din sectorul 5 să îşi poată trimite copiii la grădiniţă, la şcoală şi la liceu. Fiecare copil din sector are acum posibilitatea să urmeze o şcoală bună, care să beneficieze de condiţii sanitare corespunzătoare, să aibă o bibliotecă, să fie dotată cu cele mai noi calculatoare şi să fie conectată la internet de mare viteză.

 

 

Afla mai multe despre modernizarea unitatilor de invatamant

 

Gradinite nou construite

 

Lista unitatilor de invatamant reabilitate